Gratis thuisbezorgd vanaf €150,-
Levering binnen 1 tot 5 werkdagen
Verzekerd verzonden
100% proefgarantie

Hoelang kan champagne worden bewaard?

Bij het kopen van champagne voor investeringen, rijst vaak de vraag, hoe lang kan champagne worden bewaard? Lees hier het antwoord en leer meer over het opslagpotentieel van Champagne.

Geschreven door

Tom Dresens

Gepubliceerd op

ActueelNieuws uit de wereld van wijnen.

Champagne op leeftijd is een van de meest indrukwekkende wijnen die je je kunt voorstellen. Juist daarom is het ook een categorie wijnen waarin het echt zinvol is om in te investeren. Het zijn echter lang niet alle Champagnes die geschikt zijn om in te investeren. De meeste zijn echter jaren houdbaar met nobele smaakervaringen als resultaat.

Hieronder leest u meer over de verschillende fasen van de bewaring van een Champagne; vanaf het moment dat het begint als druiven aan de wijnstok, totdat het klaar is en klaar is om in de kelder te genieten.

De drie fasen van rijping van champagne

Als we het hebben over champagnerijping, is het uitgangspunt een basiswijn gemaakt van druiven die zijn geoogst in de Champagnestreek in het noorden van Frankrijk. De wijn heeft op dit punt de eerste gisting ondergaan, de alcoholische gisting.

Champagne doorloopt drie verschillende fasen op het gebied van opslag en rijping:

1. Eerst wordt het opgeslagen in een tank (of vat) voordat het wordt gemengd.

2. Vervolgens wordt het gerijpt met sediment gedurende een langere periode in de kelder voordat het definitief wordt gedegoreerd. Hier ondergaat de wijn de 2e gisting.

3. Door degorgeren worden dode gistcellen verwijderd en wordt de uiteindelijke zoetheid bepaald waarna we de champagne kunnen kopen en de ontwikkeling op de fles kunnen volgen.

De laatste fase is zeker de interessantste vanuit investeringsoogpunt. Eerst kort over de twee eerste fasen.

1. Opslag in stalen tank of eiken vat in de kelder

In de kelder wordt Champagne meestal opgeslagen in een stalen tank om zoveel mogelijk versheid te behouden. Sommige producenten bewaren in oudere eiken vaten om de champagne meer complexiteit te geven. Bollinger en Selosse zijn twee van de bekendste voorbeelden die deze methode gebruiken. De wijn blijft op deze tanks of vaten totdat de keldermeester de basiswijn mengt voor de uiteindelijke champagne.

In de meest extreme gevallen, zoals Krug, wordt wijn van 10 verschillende jaargangen en meer dan 100 percelen gebruikt in een specifieke wijn. Elk element voegt zijn vingerafdruk toe aan de uiteindelijke wijn. Hoe langer de wijn hier stil blijft staan, hoe complexer hij wordt wat tot uiting komt in de uiteindelijke cuvée. Normaal gesproken gaat de producent binnen zes maanden vanaf dit punt verder.

2. Tweede gisting van champagne

De volgende stap in de levenscyclus van champagne is de tijd in de fles waar de beroemde tweede gisting plaatsvindt. De minimumvereiste is dat de fles 12 maanden wordt bewaard voordat hij wordt gedegorgeerd, en nog eens 3 maanden voordat hij wordt vrijgegeven, maar alle grote champagnes worden voor een langere periode bewaard. De beste, zoals Cristal, worden ruim 8 jaar bewaard.

In de fles vinden twee belangrijke processen plaats als gevolg van de tweede gisting. Door de fermentatie ontstaat kooldioxide en dus bubbels en druk in de fles. De dode gistcellen nestelen zich op de bodem van de fles en helpen om autolytische tonen te creëren, in een proces waarbij broodachtige tonen zich ontwikkelen in de champagne. Hoe langer de champagne hier op de droesem blijft, hoe beter de bubbels in de uiteindelijke champagne tot uitdrukking komen.

3. Disgorgement en opslag van de afgewerkte champagne

Het verwijderen van de dode gistcellen wordt degorging genoemd. Daarna wordt de dosering toegevoegd, dat is een combinatie van wijn en suiker. Dit bepaalt de uiteindelijke zoetheid en stijl van de wijn. Vanaf hier begint de echte ontwikkeling van de champagne in de fles.

De absoluut beste Champagnes liggen al lang in de kelder als ze op de markt komen, maar toch hebben ze een groot potentieel in het verschiet. De wijnen liggen meestal tussen de 5 en 10 jaar in de kelder voordat ze worden gedegorgeerd, wat ook helpt om een ​​betere wijn te creëren. Wanneer deze wijnen op de markt komen, is het vergelijkbaar met een grand cru witte Bourgogne van de nieuwste jaargang, die ook moet rijpen voordat hij al zijn nuances laat zien.

De meeste van deze top Champagnes zullen hun volledige potentieel pas bereiken als ze ongeveer 20 jaar oud zijn, maar ze kunnen zich gemakkelijk tot 50 jaar lang prachtig ontwikkelen. Ook stijgen de prijzen de eerste jaren na de release langzaam en beginnen ze later duidelijk te escaleren. Net na de release is er volop aanbod en zijn de prijzen laag. Na een paar jaar zal een gestage consumptie ervoor zorgen dat de prijzen stijgen en dat geldt ook voor de vraag naarmate de champagne dichter bij zijn volledige potentieel komt.

Alles hangt natuurlijk af van de producent en de vintage. Ook zeer oude champagnes stijgen in prijs, omdat affectiewaarde en zeldzaamheid ineens ook een rol gaan spelen.

Koop jong en verkoop (of geniet) later

Als belegger met Champagne in uw portefeuille kunt u ‘s nachts lekker slapen. Champagne wordt niet voor niets vaak omschreven als het antwoord van de wijn op staatsobligaties. De consumptie van Champagne is wereldwijd enorm en de populariteit is nauwelijks groter geweest. Zelfs de talrijke en innovatieve Chinezen hebben geleidelijk hun ogen geopend voor de gouden druppels, en hier zijn vooral de beste en meest prestigieuze Champagnes waar vraag naar is.

Om champagne te vinden die geschikt is om in te beleggen, moet je meestal kijken naar de grootste prestigieuze cuvées en de beste vintage champagnes. Tot de grootste namen behoren Salon, Cristal, Krug, Dom Pérignon, Bollinger en Winston Churchill van Pol Roger en meer.

Bovendien worden in de komende 10 jaar vanuit verschillende hoeken aanzienlijke stijgingen van de champagneprijzen voorspeld. Zowel de productiekosten als de wijngaarden in de Champagne zijn de afgelopen 20 jaar aanzienlijk meer gestegen dan de werkelijke prijzen van een fles champagne, waarover u veel meer kunt lezen in deze analyse van de champagnemarkt.

WINEGUYS

Welcome in the world of wines! Onderscheidende wijnen, zeer scherp geprijsd. Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden.

Meer lezen

Service en contact

Nieuwsbrief

Wordt vriend van WINEGUYS en blijf op de hoogte van alle aanbiedingen en acties.

Account

In jouw account kunt u uw bestellingen volgen, eerdere bestellingen inzien en uw voorkeuren wijzigen.

Heeft u een vraag?

Wellicht staat uw vraag al bij de veelgestelde vragen. Neem anders gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.