Gratis thuisbezorgd vanaf €150,-
Levering binnen 1 tot 5 werkdagen
Verzekerd verzonden
100% proefgarantie

Hoog bezoek van Pierre Einaudi van wijnhuis Bargemone

We kijken terug op een geslaagde dag met elkaar en we hebben veel lovende reacties over de wijnen van Pierre mogen ontvangen. In deze blog vertellen we je graag meer over deze gezellige middag en natuurlijk over het prachtige wijnhuis Bargemone!

Geschreven door

Nadieh Boshuizen

Gepubliceerd op

ActueelNieuws uit de wereld van wijnen.

Eind september was Pierre Einaudi bij ons te gast in Hellevoetsluis. Hij kwam speciaal overgevlogen vanuit het zonnige Zuid-Frankrijk om bij ons op locatie een proeverij te geven voor onze (zakelijke) klanten. In deze blog vertellen we je graag meer over deze gezellige middag en natuurlijk over het prachtige wijnhuis Bargemone!

Bargemone: een parel uit de Provence
In het dorpje Saint-Cannat, wat op 15 minuten van Aix-en-Provence ligt, is Domaine Bargemone gevestigd. Het landgoed omvat 300 hectare, waarvan 120 hectare met wijnstokken is beplant. Het domein heeft een rijke historie en gaat terug tot de 13e eeuw. Een tijd lang behoorde het landgoed tot verschillende adellijke families, waaronder Thomassin Bargemon. De persoon die het landgoed zijn huidige naam gaf. Jaren later kwam het in handen van de Rozan familie. Zij plantte in 1968 de wijngaarden opnieuw aan na de verwoestende phylloxera plaag (druifluis). In 2019 wordt het domein eigendom van de huidige eigenaren, de familie Einaudi. Zij hebben het wijnhuis flink onder handen genomen en hebben bijna 4 jaar gerenoveerd. Een hypermoderne vinificatieruimte, 43 RVS-tanks, eikenhouten vaten en een nieuwe kelder mét proefruimte deden hun intrede.

Pierre Einaudi heeft de leiding en is hier gepassioneerd wijnmaker. Voor die tijd was Pierre te vinden in de theaterwereld en was hij afgestudeerd in marketing; twee totaal verschillende vakgebieden. Nadat hij de kans kreeg om aan de slag te gaan als wijnmaker, heeft hij de nodige viticulture en oenologie studies gevolgd en daarnaast leert hij uiteraard veel in de praktijk. Momenteel produceert hij 450.000 flessen op jaarbasis. De productie wordt gedomineerd door de Classique Rosé. Daar verschijnen zo’n 200.000 flessen van per jaar op de markt.

De gehele 120 hectare wordt op biologische wijze bewerkt en zijn gecertificeerd met het HVE 3-label (High Environmental Value). In de wijngaard vind je een mix van inheemse en internationale druivenrassen, zoals: syrah, grenache noir, cabernet sauvignon, caladoc, counoise, sauvignon blanc, clairette, viognier en rolle (vermentino). Deze staan wijnstokken staan tussen de 300 – 500 meter hoogte aangeplant. Door de hoogte weten de druiven hun zuurgraad te behouden, waardoor je de frisheid terug proeft in de wijnen.

De proeverij van Pierre
Je zou het misschien niet verwachten van iemand die in het theater heeft gewerkt, maar Pierre was naar eigen zeggen een tikkeltje zenuwachtig voor de tasting. We kunnen je alvast verklappen; daar was niks van te merken en het enige wat wij zagen was iemand die vol passie zijn verhaal deed. Aansluitend liet Pierre ons acht verschillende wijnen proeven.

Proefnotities van de wijnen
Classique Blanc (50% Rolle, 40% Sauvignon blanc, 10% Clairette)
Floraal, geel fruit, fijne zuren, mineraal en een kruidige afdronk.

Collection Blanc (50% Rolle, 40% Sauvignon blanc, 10% Clairette)
Citrus, witte perzik, bloesem en een lange, ronde afdronk.
De collection wijn heeft dezelfde blend als de classique range, alleen zijn de druiven afkomstig uit percelen die langs de rivier staan aangeplant. Daarnaast ondergaat deze wijn nog een ‘sur lie’ rijping voor net wat extra body.

Classique Rosé (40% syrah, 20% cabernet sauvignon, 30% grenache, 10% caladoc)
Mooie zalmroze van kleur, kersen, aardbei, snoeperig en frisse zuren.  

Collection Rosé (Grenache, syrah, cabernet sauvignon, rolle)
Grapefruit, bloesem, zure kersen en wat bitters in de afdronk. 
In deze rosé zit ook wat rolle. Het toevoegen van deze witte druif aan de blend zorgt voor meer elegantie. Daarnaast krijgt de rolle ook wat skin contact voor een aromatischer karakter. Het samenstellen van de blend gebeurt met een team van 5 á 10 personen. Samen proeven ze meer dan 50 verschillende samples en bepalen ze samen de nieuwe jaargang. “Dit is altijd erg gezellig en misschien wel een van de leukste bezigheden.” aldus Pierre.

Le Viognier (100% Viognier)
Zeer aromatisch, honing, acacia, perzik, licht kruidig en een rond mondgevoel.

Bascule (100% Syrah)
Aards, zwarte bessen, bramen, laurier en soepele tannines.
Dit is de eerste natuurwijn van Pierre! De syrah wordt vergist met de methode die we kennen uit de Beaujolais, namelijk maceration semi-carbonique. Deze techniek houdt in dat de trossen in een afgesloten tank worden vergist zonder toevoeging van extra koolzuurgas. Doordat de onderste trossen worden geplet door het gewicht start de vergisting spontaan. Deze vinificatiemethode zorgt voor soepele en zeer fruitige wijnen. Helaas gebeurde er tijdens de eerste productie nog een ongeluk, want tijdens het vullen van de tanks viel de vader van Pierre van de ladder af en had hij 2 gebroken ribben. Pierre: “Deze wijn, dat is onze papa! Want door deze val kwamen we op de naam Bascule. Bascule kun je vrij vertalen als fall down to change. En dat is precies wat deze eerste natuurwijn voor ons is.”

Minuit Rosé Extra Brut (Grenache, syrah en counoise)
Framboos, frisse zuren en een fijne bubbel.

Minuit Extra Brut (Rolle, sauvignon blanc en clairette)
Witte perzik, citrus, bloesem en eveneens een fijne mousse.

Een groot succes!
We kijken terug op een geslaagde dag met elkaar en we hebben veel lovende reacties over de wijnen van Pierre mogen ontvangen. Op naar de volgende proeverij!    


WINEGUYS

Welcome in the world of wines! Onderscheidende wijnen, zeer scherp geprijsd. Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden.

Meer lezen

Service en contact

Nieuwsbrief

Wordt vriend van WINEGUYS en blijf op de hoogte van alle aanbiedingen en acties.

Account

In jouw account kunt u uw bestellingen volgen, eerdere bestellingen inzien en uw voorkeuren wijzigen.

Heeft u een vraag?

Wellicht staat uw vraag al bij de veelgestelde vragen. Neem anders gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.